Re-turn, la revolució de l'economia circular
D’ençà del primer de febrer, les ampolles de plàstic i les llaunes de begudes formen part del sistema de dipòsit i reembors Re-turn, que obliga a pagar un dipòsit quan hom compra aquesta mena d’envasos amb un import que va dels 15 cèntims per als recipients d’entre 150 i 500 ml i de 25 cèntims per als de més de 500 ml i fins a 3 litres.
L’objectiu de la mesura és de reduir el nombre d’envasos que acaben a l’abocador i Redéu si ho ha aconseguit; si abans moltes ampolles acabaven al cubell de les escombraries, ara és una altra història i és molt habitual de veure gent caminant pel carrer carregada amb una bossa plena d’ampolles de plàstic de camí cap a una de les més de 2.300 màquines de recollida repartides arreu del territori, on molt sovint s’ha de fer cua i és que n’hi ha que hi van amb el carro i tot.
Vinga noi, espavila! A la màquina hi ha un forat on s‘introdueixen els envasos, passen per una cinta transportadora que els classifica per mida i per classe -ampolla cap a l’esquerra i llauna cap a la dreta-... Ep, què passa aquí?! Tira cap dins! Ah, que s’ha d’introduir amb el fons de l’ampolla primer.
La màquina va comptant els envasos -tot i que si està massa rebregat, te’l torna i et diu que te’l quedis tu-, va calculant l’import a reemborsar, trinco-trinco, i quan hom acaba, pitja el botó i obté un rebut amb dues opcions: bescanviar-lo per diners o com a val de descompte utilitzable en qualsevol establiment participant, que són tots els que venen envasos del sistema Re-turn.
D’altra banda, hi ha establiments, sobretot botigues de barri, que per motius logístics i d’espai no accepten el retorn d’envasos i l’única obligació que tenen és d’informar sobre el punt de recollida més proper.
I només s’accepten ampolles de plàstic i llaunes:
Ampolles de sabó de fregar plats? No.
Tetrabric de llet? No.
Envàs de llet? No.
Llaunes de conserva? No.
Que el sistema Re-turn ha estat molt reeixit ho demostren les xifres d’envasos retornats, que han tingut un augment exponencial, passant dels dos milions durant tot el mes de febrer al rècord de 4,32 milions en un sol dia, el vuit de setembre.
Un altre benefici del sistema és que han desaparegut moltes de les ampolles i llaunes que abans la gent deixava abandonades al carrer, tot i que n’hi ha que ara també regiren les papereres, deixant-ho tot escampat al voltant, i això ha obligat a demanar que no ho facin, un problema que el Comú de Dublin mira de solucionar amb una estructura al voltant de la paperera perquè la gent que cregui que no val la pena d’anar a un punt de recollida per un sol envàs, el deixi allà per als qui vulguin guanyar uns calerons amb el reembors.