El Drogheda - Dundalk és el derbi dels derbis

A la lliga irlandesa de futbol hi ha molts derbis, principalment perquè hi ha quatre equips de Dublin, però el derbi amb més rivalitat és, sens dubte, el del comtat de Louth, que té el Drogheda Utd i el Dundalk FC de protagonistes. Així doncs, Liffey TV ha anat a Connolly Station... Drogheda andana 3... Vinga, tothom al tren. Una hora més tard... Drogheda.

Els dos equips de Louth s’han enfrontat al Weavers Park de Drogheda, la Casa dels Drogs, un estadi, encara que sigui difícil de creure, més atrotinat que els dublinesos Tolka Park, Richmond Park i Dalymount Park, amb trossos de graderia repartits per aquí i per allà i una visió força difícil segons la ubicació, amb pals que aguanten la coberta, pals de l’enllumenat, gent alta seguint el partit dreta, pancartes i banderes.

Fins i tot els vestidors són diferents de la resta d’estadis perquè cada equip entra al camp per un lloc diferent -els visitants per una cantonada i el Drogheda per una zona més propera al mig del camp- tot i que es troben a mig camí a fi de fer la tradicional presentació davant dels afeccionats i la posterior encaixada de mans entre jugadors.

Els ultres d’un equip i altre ja han començat a bramar quan encara mancava més de mitja hora per a l’inici del partit, amb cants acarnissats contra els rivals i és que, avui, a banda de ser un derbi, els tres punts en joc eren de vital necessitat per a uns i altres, atès que el Dundalk i Drogheda ocupen la darrera i l’avant-darrera posició a la classificació, respectivament.

La primera jugada de perill ha estat als cinc minuts de joc, per part del Dundalk, amb un xut desviat de John Mountney, seguit d’un xut d’Scott High rebutjat amb el cap per Hyden Cann i un córner directe que gairebé sorprèn Jethren Barr.

La resposta del Drogheda ha estat mitjançant una falta servida de pressa i per sorpresa per Gary Deegan, cap a Adam Foley, que centra, Frantz Pierrot remata, però rebutja el porter George Shelvey. Pierrot hi ha tornat uns minuts més tard, però el seu xut ha anat pel lateral de la porteria.

Rèplica del Dundalk, després d’una sèrie de rebots, la pilota cau a peus de Robbie Benson, però el seu xut el rebutja un defensor. Mitja part amb zero a zero al marcador.

La segona part ha estat com la primera, ocasions per als dos equips, però amb la diferència que hi ha hagut els gols.

Andy Boyle que li passa a Shelvey, pilota cap a Paul Doyle, Deegan que se li avança, servint en safata la bimba a Pierrot que marca a plaer entre la desesperació dels defensors implicats i desfermant l’eufòria entre els afeccionats Drogs.

El Drogheda hauria pogut augmentar l’avantatge, amb un xut de falta ras que es passeja per davant de la porteria i que Foley remata al lateral de la xarxa.

Els ultres del Drogheda estaven eufòrics, però una falta de Barr sobre Cameron Elliott no només ha suposat l’expulsió del porter local, sinó també el gol de l’empat del Dundalk, amb un xut de Jamie Gullan molt ajustat al pal dret que ha sorprès Andrew Wogan, probablement tapat per la barrera. Òbviament, els afeccionats visitants, els Nois de l’Oriel -Oriel Park és l’estadi del Dundalk-, han esclatat d’alegria i han llançat unes bengales al camp, fet que ha obligat l’àrbitre a interrompre el partit durant dos o tres minuts.

Això ha esperonat el Dundalk, que ha arribat diverses vegades a l’àrea del Drogheda, malgrat que Wogan no ha tingut gaires problemes a l’hora d’atrapar la pilota.

De tota manera, quan ja passaven quatre minuts del temps reglamentari, un xut de falta centrat a l’àrea ha estat controlat per Cann, que ha afusellat la pilota a boca de canó fent tomar el derbi del costat del Drogheda.

El Dundalk ha mirat d’empatar a la desesperada, però sense sort. Final del partit i els tres punts que s’han quedat a casa, amb un Drogheda que amplia l’avantatge a cinc punts respecte al Dundalk, un equip que, d’altra banda, tot i ser cuer, no juga malament ni se’l veu enfonsat, però que els petits detalls i els errors infantils condemnen a perdre, gairebé sempre per la mínima.