Bohemian FC, l'orgull del barri de Phibsboro

Enmig de l’entramat urbà del popular barri de Phibsboro hi ha el Dalymount Park, l’atrotinadíssim estadi el Bohemian FC, també conegut com a Bohs o the Gypsies, que és el club de futbol més antic d’Irlanda encara existent, essent fundat el 1890 i amb un 100% de les accions en mans dels socis. En els seus cent trenta-tres anys d’història, el club ha guanyat onze lligues i set copes.

De tota manera, a banda del futbol, els Gypsies tenen un vessant molt social, abraçant les causes dels més desafavorits, com hom pot veure en l’ampli ventall de murals que hi ha a les parets exteriors de l’estadi, que van evolucionant en funció de la geopolítica o dels problemes socials en l’àmbit més local de Phibsboro, on els agrada marcar territori, amb banderes o estampant el seu nom a les parets dels pubs del barri.

I el Bohemian també és un club a qui agrada recordar els qui han passat pel seu estadi, com Pelé, que hi té dedicat un mural commemorant el partit amistós que el Santos va jugar el 1972 contra un combinat del Gypsies i del Drumcondra FC. Al costat hi ha un mural que recorda el debut de l’equip femení a la Lliga Nacional l’any 2020.

També Jack Charlton hi té el seu mural i és que quan el tècnic anglès era el seleccionador d’Irlanda durant la dècada daurada dels Boys in Green, del 1986 al 1996, alguns partits van disputar-se al Dalymount Park; Charlton apareix amb una de les seves frases més mítiques: poseu-los sota pressió. I al costat, un mural dedicat a Derek Monaghan, conegut com a Mono, un voluntari incansable del club que va traspassar, a quaranta-un anys, l’agost del 2022, i que també dóna nom a la graderia per als afeccionats visitants.

El club també ha recordat els qui han passat per la gespa de l’estadi, però no jugant a futbol, sinó cantant. És el cas de Bob Marley, que hi va fer un concert el 1980 acompanyat per The Wailers i que a les temporades 2022 i 2023 apareixia a la segona equipació de l’equip, la de visitant, amb un toc molt rastafari. I a la temporada actual, el rei del reggae ha estat substituït per Thin Lizzy, la banda de Phil Lynott, que va actuar al Dalymount Park el 1977.

I considerant-se com a Dublinesos Originals, no és estrany que s’hagin associat amb tota una altra institució de la ciutat, Dublin Bus, i la samarreta amb què juguen abillats els partits de Copa reprodueix el disseny dels seients dels double deckers de la companyia. Però la cosa no ha acabat aquí i és que Dublin Bus ha pintat un dels seus autobusos amb els colors dels Gypsies, això sí, fa una ruta que no passa a prop dels estadis dels altres clubs de la ciutat.